Jordgubbe, Basil och getost Panini

Jordgubbe, Basil och getost Panini

För en gång känner jag mig väldigt uppdaterad efter helgen. Jag röjde upp min plats igår morse och övergav min till-lista för eftermiddagen och valde istället att läger ut på min säng med en bok. Nödvändig! Senare reste min vän och jag cyklarna till en bar för att titta på Oklahoma City Thunder-spelet, för plötsligt bryr jag mig om basket. Jag är inte helt säker på varför, kanske det beror på att vi är i slutspelet, eller för att våra spelare är söta eller för att jag blir till min mamma. Snälla, säg inte att det är det senare (förlåt, mamma).

Hur som helst, denna jordgubbspanna är mördare och jag skulle vilja att du gör det pronto, tack. Ordet smörgås faller som en deskriptor; det här är en panini, eller mer exakt en singular panino, oavsett bristen på grillmärken. Denna panino består av varma, jammy jordgubbar, tangy getost och färsk basilikat smörgås mellan guldbrun, buttery fullvete levain, serveras med en sida av balsamisk honungsdipssaus. Du vill göra det just nu, eller hur?

Jag är tacksam att Margarita valde choklad- och körsbärspanini för denna veckas Food Matters Project-recept, för nu vet jag hur man gör panini-smörgåsar hemma utan någon av de nyfångade paninikokarna eller grillpannorna. I grund och botten är det lika enkelt som att göra en grillad ost och klä den med något tungt (hitta mer detaljerade anvisningar i receptet nedan).

Jag visste att jag ville försöka ta en choklad- och körsbärspaninirecept, så jag försökte först prova en getost och körsbär, men det var inte riktigt. Så mycket som jag gillar färska körsbär, verkar de vara cloyingly söta när de lagas. Senare spydde jag jordgubbarna bredvid basilikan i mitt kylskåp och denna panini föddes. Det är, om jag själv säger det, perfekt, särskilt med tillsats av balsamisk honungsås.

Den balsamiska honungsås är ett supert enkelt recept från Alice Medrichs nya efterrättskokbok, Sinfully Easy Delicious Desserts. Jag gick ut genom dörren när jag hittade den här kockboken inpackad på min tröskel, så jag var tvungen att pausa för att bläddra igenom den. Sedan entranced av genial enkelhet av recepten och de oväntat fantastiska fotografierna av Sang An, jag var tvungen att sitta ner och beundra sidorna mer noggrant. Den balsamiska honungsås är bara mitt första recept att försöka från boken och det är så enkelt det räknas knappt som ett recept, men jag försäkrar dig att det kommer att bli många fler. Alice Medrich är känd för att producera idiotsäkra, välprövade recept, och den här boken är lysande och inspirerande. Du borde noga få en kopia så vi kan besegra det tillsammans.

En enkel grillad smörgås med gourmetmak, serverad med en sida av balsamisk honungsås. Ingen panini press krävs!

Ingredienser

Panini

 • 2 skivor helvete levain bröd, tunt skivad
 • 1,5 uns getost
 • 3 till 4 jordgubbar
 • några basilika blad, hel eller grovhackad
 • svartpeppar, nymalt
 • 1 matsked smör, eller mindre

Balsamisk Honungsås

 • ⅔ kopp balsamvinäger
 • ⅓ kopp honung

Instruktioner

 1. Sprid ett lager av getost över båda skivorna. Skiv dina jordgubbar relativt tunt genom att skära skivor från jordgubbarnas utsida och lämna centrum bakom. Sprid jordgubbar över en skiva bröd och basilika på den andra. Strö över båda sidorna med svartpeppar och lägg basilikans skiva med ansiktet ner ovanpå jordgubbarna.
 2. Värm en liten till medium stekpanna (gjutjärn är bäst) över medium värme. Smält en till två teskedar smör i stekpannan, lägg sedan till smörgåsen. Täck det med en tallrik eller på rätt sätt maträtt och väga ner den med något tungt, som burkbönor eller en gjutjärnspanna. Koka tills brödet är litet brunt, cirka två till tre minuter, lyft sedan smörgåsen från pannan, tillsätt en annan smörbit, låt den smälta och återgå smörgås för att upprepa på andra sidan. Skiv varje smörgås i hälften och servera varm.
 3. För att göra balsamisk honungsås, kombinera balsamvinäger och honung i en liten kastrull över medium låg värme. Simma, omrör hela tiden tills vätskan är reducerad med ungefär hälften (15 minuter eller mer). Häll vätskan i en liten skål för att svalna.

anteckningar

 • Panini anpassad från Food Matters Cookbook av Mark Bittman. Balsamisk honungsås av Sinfully Easy Delicious Desserts av Alice Medrich.
 • Jag rekommenderar att du gör balsamisk honungsås först. Spara rester för drizzling över grekisk yoghurt, vaniljglass, pizza, persikor och bär.
 • Om du vill göra flera smörgåsar på en gång kan du prova Bittmans andra matlagningsmetod: förvärm ugnen till 400 grader Fahrenheit och smör dina skivor bröd på ena sidan. Placera brödet, smörsidan neråt, på ett bakplåt och sprida toppsidorna med getost. Lägg till fyllningar enligt nedan, och toppa med en annan skiva bröd, sprid med getost på undersidan och smör på toppen. Täck smörgåsarna med ett annat bakplåt och väga arket med något tungt, som en grytor eller konserver, och låt den sitta i 5 minuter. Ta bort vikten och det övre bakplåten och baka smörgåsarna tills brödets botten är lättbrun, ca 5 minuter och upprepa sedan på andra sidan.
 • Panini fyllningarna skulle göra för läckra helvete quesadillas eller crostini också. För mer paniniinspiration, kolla in kommentarfältet på The Food Matters Project.

▸ Näringsinformation

Den information som visas är en uppskattning som tillhandahålls av en online näringsräknare. Det bör inte betraktas som en ersättare för en professionell näringsläkare råd.

Like this post? Please share to your friends:
Kommentera

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: